Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Jærbuer i tetsjiktet

Denne gangen presenteres to jærbuer som begge kommer ut i felten i løpet av mars. Oksene er blant de mest foreslåtte i Geno avlsplan. Det er også artig å nevne at oppdretterne av 12339 NR Broen P og 12351 NR Gosen hadde inne eliteokser samtidig for om lag tre år siden i 12119 Helland P og 12115 Harbo. Her drives et godt avlsarbeid!

12339 NR Broen-P

Oksen er kollet og har 38 i avlsverdi, og er nummer 1 på rankingen i Geno avlsplan. Oksen vil etter planen være eliteokse fram til oktober i år. Den har produsert REDX, og vi forventer mange ønsker om å bestille nettopp det etter denne oksen.

12339 NR Broen-P.

Foto: June Witzøe

Slekt og geografi

Oksen er født på Ålgård på Jæren hos Helland Samdrift DA. Oksen er sønn av 12132 Roaaker-PP og morfar er 11284 Skretting. Mor til oksen er 3429 Stormfryd som hadde tre kalvinger før hun ble slaktet i juli 2023 da hun ikke tok seg kalv på nytt. På papiret ser vi at denne kua utmerket seg med veldig høye proteinprosenter alle tre årene hun var i produksjon. Kua har i dag en avlsverdi på 17. Njål Helland, oppdretter av kua, kan fortelle at det var ei anonym ku – ei som fungerte godt i systemet.

- Det er artig å se på profilen på oksen da den er helt lik slik jeg husker mora, forteller Njål. Navnet Broen stammer fra et område som var utsatt for lyngbrann for 150 år siden. Navnet uttales egentlig «Bro-enn».

Egenskaper

Oksen viser potensialet fra morsiden på proteinprosent der oksen nå har 126 i proteinprosent. Oksen er svært god på hastighet med 110 for denne egenskapen, veldig godt lynne, svært gode kalvingsegenskaper, som betyr at den kommer opp på mange aktuelle kviger. I tillegg til å være sterk på disse egenskapene er den svært god for både jur, bein og klauveksteriør. 113 i avlsverdi på korketrekkerklauv er storveis. Oksen er også jevnt over bra på kjøtt selv med såpass gode verdier for kalving. Oksen har generelt havnet ut bedre en snitt av mor og far og spesielt på melk, hastighet og jur er dette merkbart. Oksen er heterozygot kollet og 50 prosent av avkommene vil bli kollet.

Denne oksen har produsert kjønnsseparert sæd da den har god profil for dette. Den har stor kapasitet, uten for høye slaktevekter. Med såpass gode verdier for eksteriøregenskaper er den veldig aktuell for mange. Oksen har en liten svakhet på fruktbarhet. Kalvingsegenskapene ser foreløpig gode ut selv med 11955 Skadsem i blodet. Oksen er tatt ut for Global, og vil fortsette i dette markedet etter at den er ferdig i det norske markedet.

12351 NR Gosen

Oksen er den tredje mest rangerte oksen med en avlsverdi på 43. Oksen er hornet, og vil være i det norske markedet til oktober. Dette er en ekstremt god okse på eksteriør.

Slekt og geografi

Oksen er jærbu med opphav på Nærbø. Oppdretter er Sonia og Helge Harboe. Faren er 24058 VR Vipes med 12033 Reitan 2 som morfar. Mora er 1220 som fikk fire kalver før hun dessverre fikk jurbetennelse i forbindelse med avlating. Kua har total avlsverdi på 12. Helge kan formidle at kua har mjølket svært godt på alle sine fire år i produksjon. Det var ei stor robust ku som han gjerne kunne tenkt seg å hatt glede av lenge.

Egenskaper

Koblingen mellom mor og far er også her veldig god, og oksen scorer gjerne bedre enn snitt av mor og far på flere egenskaper. Dette gjelder spesielt for egenskapene mjølk og kalvingsegenskaper. Oksen er ekstremt god på kalvingsegenskaper, og den har gode bein og klauvegenskaper.

Gosen er først og fremst en eksteriørokse. Den vil gi døtre med flotte jur, særs gode bakjursfester og gode verdier på spener. Døtrene vil mjølke godt og ha lette kalvinger Oksen har produsert kjønnsseparert sæd (REDX), og Gosen vil nok helt sikkert være en populær okse i det norske markedet.

Det er verdt å merke seg at begge oppdretterne har benyttet avlsrådgiver fra Tine i alle år. Tore Joa først, og i de senere årene har det vært Torger Nærland. Njål Helland mente oksene burde hete Joa og Nærland, og det må vi nesten si oss enig i. Resultatene viser at god avlsplanlegging over tid fungerer!